12. ročník tenisového turnaja vozičkárov - Slovakia Open
Napísali o nás 2005

Jozef však veľmi chcel postúpiť do finále práve cez tohto svetového hráča a konečne sa mu to podarilo. Slovák je po prvý krát v histórii Slovakia Open vo finále dvojhry!!! Rakúskeho tenistu vyprevadil z dvorca v dvoch setoch 6:3, 6:4. Druhé semifinále bolo vyrovnanejšie, pretože sa v ňom stretli ôsmy a deviaty hráč svetového rebríčka. Súboj medzi Kruszelnickým (Poľsko) a Brychtom (Česká republika) sa nakoniec skončil víťazstvom českého tenistu, ktorý zdolal svojho súpera 6:3, 4:6, 6:2. Pre nášho reprezentanta to bol prijateľnejší súper.

V dvojhre žien dominovala svetová dvojka Sharon Walravenová z Holandska, keď vo finále hladko zdolala Švajčiarku Karin Suterovú v dvoch setoch 6:0 a 6:2. Veľkým prekvapením a úspechom bola finálová účasť Tomáša Masaryka v druhej súťaži. Vo finále narazil na skúsenejšieho Chorváta A. Stimaca, ktorý sa po prestávke vracia do veľkého tenisu a podľahol mu v dvoch setoch 3:6 a 4:6. Pre Tomáša to bol najväčší úspech na doterajších turnajoch ITF. Tenis na vozíku hrá necelé dva roky a už má za sebou prvé finále vo dvojhre. To však nebol o z Tomášovej strany všetko. Vo štvorhre s Čechom J. Hašekom druhú súťaž vyhral!

Na dvorcoch sa pomaly končili posledné zápasy a väčšina pretekárov sa ponáhľala na hotel osprchovať a dať do gala na večerné slávnostné vyhlasovanie výsledkov. Posledné zápasy dohrávali i účastníci VIP turnaja. Turnaj partnerov podujatia sme usporiadali už po druhýkrát. Je to také malé poďakovanie ľuďom, ktorí nám pomáhajú, pretože bez ich finančnej pomoci by sa turnaj asi neuskutočnil. Mimochodom, turnaj VIP vyhrala dvojica Stanislav Kosorín - generálny riaditeľ sekcie štátnej starostlivosti o šport MŠ SR a Peter Zajac, zástupca spoločnosti LiV Elektra, a. s.
Všetko bolo pripravené na začiatok slávnostného vyhlasovania. Tenisti sedeli za stolmi, hostia medzi sebou priateľsky debatovali, už sa len čakalo na príchod manželky prezidenta SR pani Silvie Gašparovičovej. Prvá dáma prišla ako sľúbila, s úsmevom na tvári pozdravila všetkých účastníkov vyhlasovania. Moderátorka v úvode privítala všetkých športovcov a hostí a odovzdala improvizované pódium Robovi Opatovskému, ktorý zaspieval úvodnú pieseň. Po pesničke nasledoval príhovor Silvie Gašparovičovej, ktorá všetkých účastníkov pozdravila a prihovorila sa im milými slovami hodnými prvej dámy. Po skončení príhovoru Robo Opatovský zaspieval svoju obľúbenú pieseň vo francúzskom rytme a pokračovalo sa v programe vyhlasovania.

Vyhlasovania sa zúčastnila viac ako stovka ľudí, čo i organizátorov prekvapilo a zároveň potešilo. Ešteže sme umiestnili vyhlasovanie do tenisovej haly, kde bolo dostatok priestoru. Po oficiálnom programe prišli na rad švédske stoly s chutným a očiam lahodiacim jedlom, medzi ktorým sa opäť vynímala torta z hotelu Danube s tenisovým motívom. Bolo príjemné posedieť si medzi športovcami z 15-tich krajín sveta. Určite k tomu prispel i spev M. Szelidovej a jej manžela a to až tak, že niektorí športovci si s nimi naživo zaspievali. Skvelá nálada vládla tenisovou halou a niet divu, že sa nikomu nechcelo ani odísť, ale čakalo nás záverečné slovensko-české finále.

V nedeľu sa odohral posledný a najdôležitejší zápas celého turnaja. Finále hlavnej súťaže medzi J. Felixom a M. Brychtom. Takmer hokejová atmosféra vládla v tenisovom areáli. Vyrovnaný prvý set sa pomaly dostal až do tajbrejku. Ten sa niesol v podobnom scenári ako celý prvý set do stavu 6:6. Jedna Jozefova chyba znamenala stratu prvého setu. Druhý set bol vyrovnaný do stavu 3:3, po tomto stave stratil Felix svoj servis, čo sa ukázalo ako rozhodujúce pre celý zápas. Jozef už nenašiel dostatok síl na zvrátenie nepriaznivého stavu. Brychta ukončil zápas neobľúbeným "prasiatkom" a tak sa stal víťazom 12. ročníka tenisového turnaja vozičkárov Slovakia Open v pomere setov 7:6 a 6:4. Tento krát to nášmu tenistovi vo finále nevyšlo. Dúfajme, že o rok už budeme konečne korunovať aj slovenského víťaza turnaja.

A čo dodať na záver? Predovšetkým je potrebné poďakovať sa všetkým ľuďom, ktorí pomáhali pri organizácii turnaja. Nedá mi, aby som nespomenul partnerov podujatia, ktorých nejeden zástupca stál v pozadí a s obdivom sledoval bojovné výkony tenistov na vozíku. Sú to: Slovenská sporiteľňa - generálny partner SZTPŠ, Slovenské elektrárne, Hotel Danube, Hartmann-Rico, Slovenská elektrizačná prenosová sústava, Konica Minolta, Skanska SK, Prvá stavebná sporiteľňa a mediálni partneri rádio Expres a denník Šport. Už teraz sa tešíme na 13. ročník Slovakia Open.