Mikulášske stretnutie pre deti z detských domovov v Prezidentskom paláci
Tlačové správy 2010

Pri príležitosti sviatku sv. Mikuláša privítal dňa 6. decembra 2010 prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič spolu s manželkou Silviou Gašparovičovou v Prezidentskom paláci deti z detských domovov. Ani tento rok tak v Prezidentskom paláci neporušili tradíciu a na každoročné stretnutie s prezidentským párom prišli deti z troch detských domovov z každého kúta Slovenska - z Trnavy, z Nižnej Kamenice a z Istebného.

"Pre deti z detských domovov to veľmi veľa znamená, keď môžu prísť do Prezidentského paláca. Je to pre ne veľmi významná udalosť a vidno to aj na ich tvárach, akí sú šťastní," uviedla na stretnutí manželka prezidenta SR.

Pani Silvia Gašparovičová deti v Prezidentskom paláci srdečne privítala a spolu s manželom si zaspomínali na svoje mikulášske zážitky. So všetkými deťmi potom slávnostne rozsvietili vianočný stromček a spolu s ním aj výzdobu Prezidentského paláca.

Deti prezidentskému páru zaspievali a zarecitovali vianočné piesne, básničky a koledy. Deti z Oravy dokonca zaspievali modernú pieseň, ktorej text smutno-komicky ironizuje zbytočný predvianočný zhon a premenu Vianoc na komerčnú štvanicu. Potom už spoločne a jednohlasne desiatky detí privolali Mikuláša, ktorý vstúpil do Veľkej sály s plným vrecom sladkostí a darčekov.
Obdarované deti odchádzali aj tento rok z rozsvieteného a slávnostne vyzdobeného Prezidentského paláca s rozžiarenými očkami a plné nezabudnuteľných dojmov. Spokojnosť zo stretnutia netajil ani prezident SR Ivan Gašparovič. "Ja som veľmi rád, že toto stretnutie s Mikulášom deti poteší."

Na budúci rok na sviatok sv. Mikuláša do Prezidentského paláca zavítajú deti z detského domova v Žitavciach, v Trenčíne - Zlatovciach a z detského domova Lux n. o. v Košiciach.
Slovenská nadácia Silvie Gašparovičovej - Vzdelanie a zdravie pre všetkých zároveň ďakuje všetkým sponzorom podujatia, ktorí tak pomohli rozžiariť detské očká detí z troch detských domovov: Chipita Slovakia s.r.o., Kraft Foods Slovakia, a.s., Fond Tesco, n.f., I.D.C. Holding, a.s.