Na návšteve u prvej dámy
Napísali o nás 2005

Časopis ŠTÝL

S manželkou prezidenta Slovenskej republiky pani Silviou Gašparovičovou sme sa stretli v Prezidentskom paláci na Hodžovom námestí v Bratislave. Tento palác bol letným sídlom grófa Antona Grasalkoviča a postavili ho v 60. rokoch 18. storočia. V 19. i 20. storočí prešiel palác rôznymi rekonštrukciami a zmenami a ako vieme, bol aj pionierskym palácom. Sídlom prezidenta Slovenskej republiky je od roku 1996.

A práve tu, v takzvanom Modrom salóne, ktorý je prijímacou miestnosťou i pracoviskom prvej dámy, vznikol náš rozhovor.

Pani Gašparovičová, odkedy ste prvou dámou Slovenskej republiky, pohybujete sa väčšinou v krásnom prostredí, vlastne všetko v paláci je skutočne nádherné. Ako to vnímate
teraz, po takmer troch rokoch, keď sem chodievate vlastne denne?

Keď sme prišli prvý raz do paláca, bolo to pre mňa niečo nové, krásne. To prostredie vplýva na každého, ovanie ho atmosféra krásnej historickej budovy. Takto slávnostne som sa zo začiatku cítila aj v Modrom salóne, s krásnymi bledomodrými tapetami. Veď napríklad zrkadlo na čelnej stene je zarámované v bohato vyrezávanom ráme zo 17. storočia, ktorý je momentálne najstarším
kusom nábytku v paláci. Je tu obraz z 18. storočia, liatinový luster z 19. storočia a množstvo ďalších cenností. Ale teraz, keďže tu vlastne denne pôsobím a pracujem, musím sa zameriavať na
povinnosti, na prácu a na problémy, ktoré treba riešiť. Je toho naozaj dosť a už tak zvláštne prostredie ani nevnímam. Cítim sa však v paláci príjemne a dobre sa mi v ňom aj pracuje.
Pomerne často cestujete s pánom prezidentom ako manželský pár aj do zahraničia na oficiálne návštevy. Tam si zrejme tiež všímate prostredie, v akom pracujú a žijú prezidenti a ich manželky. Pristihnete sa pri tom, že porovnávate?

Samozrejme, ale u mňa je to aj profesiou, som stavebná inžinierka. Takže zaujímajú ma budovy, ich charakter, architektúra, prostredie, v ktorom sú postavené. Boli sme už v mnohých krajinách a všade sídlia prezidenti v nádherných budovách a palácoch. Čo však v zahraničí často obdivujem,
je starostlivosť o historické budovy. Ako mnohé budovy, ktoré už neboli v dobrom stave, dokázali rozumne zrekonštruovať a bez ujmy na hodnotách a kráse ich uviesť zase do života. Aj u nás sú historické budovy veľmi pekné a vzácne, len často nie sú v takom stave, aby sa dali užívať. Myslím si, že sa to trochu zanedbalo a nevyužili sme všetky možnosti ich zrekonštruovať aj s využitím európskych či nórskych fondov.

Za zmienku stojí nemožnosť využívať Bratislavský hrad v celom rozsahu, ktorý zostal iba čiastočne zrekonštruovaný. Takisto kaštieľ v Rusovciach by mal byť rýchlo zrekonštruovaný a "oživený". Je to tiež niečo nádherné, unikátne, ale žiaľ, nevyužité.

Pani Gašparovičová, nedávno ste boli na oficiálnej návšteve aj v Moskve. Boli ste v Kremli. Ako na vás pôsobil v spomínaných súvislostiach Kremeľ a jeho priestory?

V Moskve som bola viackrát a Kremeľ som vždy videla zvonku. Tentoraz sme tam však boli aj ubytovaní, čo bolo pre mňa zvláštne. Vždy som si predstavovala, že Kremeľ je len na reprezentatívne a spoločenské podujatia, že je to ako múzeum. Priestory však slúžia aj ako rezidencie pre návštevy. Mali sme štyri veľké izby, bolo to obrovské, veľa sme sa aj nachodili, ale bolo to pre mňa cenné a zaujímavé, že môžem Kremeľ vidieť aj zvnútra. Je to historická, impozantná a svetoznáma budova.

Vy ste sa však v Moskve akoby dotkli aj atmosféry z čias Kataríny Veľkej. V jednom z moskovských historických priestorov vás slávnostne dekorovali Radom Kataríny Veľkej, ako významnú osobnosť zo zahraničia.

Bola som veľmi príjemne prekvapená, keď som dostala od Štátnej komisie akademikov ocenenie Kataríny Veľkej I. stupňa "za významný vklad do rozvoja rusko-slovenských vzťahov a za aktívny prístup na spoločných kultúrnych a vedeckých podujatiach".

Toľko k niektorým vašim reprezentatívnym úlohám, ale vy sa venujete aj nadácii, ktorú ste založili s náročným heslom a programom "Vzdelanie a zdravie pre všetkých". V rámci nadácie ste pripravili a uskutočňujete významné a rozsiahle projekty, venujete sa charite, spoluorganizujete a navštevujete benefičné podujatia, prijímate záštity nad medzinárodnými konferenciami, pomáhate školám, športovcom a tak ďalej. Takže práce máte neúrekom.

Za najväčší a najvýznamnejší projekt v rámci mojej nadácie považujem zakladanie Prvých ľudových akadémií, v ktorých pripravujeme ľudí zdravotne postihnutých a dlhodobo nezamestnaných na vstup do pracovného zaradenia. Takýto projekt je rozbehnutý a dobre funguje v Rakúsku, v Taliansku a najmä v Litve a v Lotyšsku, kde sa aj vďaka nemu veľmi znížila nezamestnanosť. Mojím cieľom je, urobiť to tak, ako je to v krajinách, ktoré som spomenula, čiže zapojiť aj u nás do takýchto projektov spoluúčasť univerzít, škôl, aby bolo poskytnuté zázemie, priestory a výpočtová technika, tretí sektor by dal osnovy projektu a finančne by sa na realizácii podieľali viacerí účastníci. V nadácii robíme viaceré projekty týkajúce sa zdravia a zdravotníctva, najmä v oblasti liečby detí s kožnými ochoreniami a dobudovanie prístrojov v Národnom onkologickom ústave.

Možno sa to nezainteresovanému nezdá, ale vy osobne máte skutočne toľko reprezentatívnych a najrôznejších iných povinností, aktivít a činností, že musíte byť často po príchode domov aj unavená. Kde máte svoj obľúbený kútik, v ktorom oddychujete a relaxujete?

Mám svoje obľúbené miesto u nás doma v takom presklenom vikieri, kde je príjemný štvorcový stolík. Dobre sa mi tam sedí - prečítam si noviny, časopisy. Je to miesto, z ktorého vidím na každý smer záhrady, na stromy i kríky, a to ma ukľudňuje a veľmi dobre na mňa pôsobí.

Na záver chcem vysloviť poďakovanie prvej dáme Silvii Gašparovičovej, že i napriek jej naplnenému programu si našla čas a ochotne odpovedala na moje zvedavé otázky. Poďakovanie patrí aj pracovníkom prezidentskej kancelárie, kde som našiel otvorené dvere - záujem, ochotu a pomoc pri uskutočnení rozhovoru. Nie každému čitateľovi je umožnené nazrieť do pracovne
prvej dámy, a preto si to veľmi cením.

Odkaz pre našich čitateľov od prvej dámy: "Srdečne pozdravujem čitateľov Štýlu domu a bytu a želám im pevné zdravie!"

(Rovnaké prianie sme odovzdali aj my, pretože v čase nášho rozhovoru prvá dáma oslavovala pekné okrúhle výročie.)

Cyril Bahurinský
foto: Marián Garaj