Na predvianočnom prijatí u Silvie Gašparovičovej
Napísali o nás 2007

Patrónka rodinných športových súťaží Family Cup, manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová, je veľkou priaznivkyňou športu. "Čokoľvek človek robí, potrebuje mať aj dobrú fyzickú kondíciu, takže šport aspoň v určitom rozsahu je pre náš život nevyhnutný," prízvukuje. "Žiaľ, dnešná generácia má na športovanie horšie podmienky, ako mala naša. Preto sa snažím podporovať všetky športové aktivity, či už v školách, ale aj inde, pretože sa nimi okrem iného predchádza obezite a chorobám. Šport by mal byť aj súčasťou rodinného života, pretože tie deti, ktorým sa rodičia v tomto smere nevenujú, už zvyčajne športové základy až na pár výnimiek nedostanú. Ja osobne som vždy športovala. V súčasnosti chodím aspoň na prechádzky a začala som aj s golfom. Kto hovorí, že nemá čas na šport, tak sa len vyhovára a zle si organizuje čas. Aj preto som sa rozhodla prevziať záštitu nad podujatím Family Cup."

Hoci sa Silvia Gašparovičová chystala podporiť Family Cup aj osobnou návštevou pretekov v plávaní v Aquaparku Tatralandia, na poslednú chvíľu to musela kvôli chorobe zrušiť. Najlepším rodinám roku 2007 i organizátorom-dobrovoľníkom to vynahradila 14. decembra 2007 na predvianočnom prijatí v reprezentačných miestnostiach Prezidentského paláca v Bratislave. Medzi pozvanými bola kompletná Športová rodina roka 2006 i 2007 rodičia Eva a Ivan Bubelovci s deťmi Ninou, Milošom a Ivanom, i rodina Vešteškovcov - manželia Viktor a Ľubica Veteškovci s dcérami Viktóriou a Martinkou, ktorá skončila v celoročnej súťaži na 2. mieste. Tretia rodina v poradí - Adamčíkovci, sa ospravedlnila kvôli chorobe jedného člena, a tak ich nahradili pravidelní účastníci Family Cup - rodina Hyžákovcov v zložení manželia Ľubica a Miroslav s deťmi Martinou a Matúšom. Organizátorov reprezentovali riaditeľka Občianskeho združenia Family Cup Jana Janků a jej zástupca Miroslav Hachlinec i tajomníčka Henrieta Hanesová so synom Samuelom.

Zážitkom pre všetkých boli už samotné historické krásne zdobené priestory Zeleného salónika, kde sa predvianočné posedenie uskutočnilo. Po iné dni slúžia na oficiálne prijatia štátnych a iných delegácií prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Tentokrát boli ešte aj vianočne vyzdobené. Aj preto sme si spoločné fotografie urobili pod vianočným stromčekom.

Silvia Gašparovičová, že o Family Cup je dobre informovaná, sleduje jeho priebeh a teší sa, že na Slovensku sú uvedomelí rodičia, ktorí nielen sami športujú, ale svojim príkladom vedú k športu aj deti. Viac by sa mali podľa nej angažovať školy. Pozastavila sa na tým, že mnohé namiesto toho, aby podporovali športovanie detí i zdravú výživu, radšej púšťajú do škôl rôzne komerčné firmy, ktoré ponúkajú deťom sladkosti namiesto ovocia, zeleniny či mliečnych výrobkov. Keďže si uvedomuje narastajúcu obezitu nielen medzi dospelými, ale obzvlášť medzi deťmi, chystá sa iniciovať celoslovenskú kampaň za zdravý spôsob života. A Family Cup by mohol byť súčasťou tejto kampane.

Na záver dostali účastníci stretnutia od S. Gašparovičovej drobné darčeky. Za podporu podutia Family Cup jej oni zase odovzdali diplom, ktorý ju zaraďuje do Klubu priateľov Family Cup. A keďže je tiež plavkyňou, symbolicky ju ocenili aj jednou z krásnych sklenených medailí Family cup.

Príjemné predvianočné stretnutie v Prezidentskom paláci bol pre všetkých pekným zážitkom. Prezrádza to aj sloh Samka Hanesa (uverejňujeme pod týmto textom), ktorý bol na prijatí ako maskot Family Cup.