Nadácia Silvie Gašparovičovej podporila Materské centrum Macko v bratislavskej Dúbravke
Napísali o nás 2005

(článok MUDr. Dagmar Urbanovej, ktorý bol uverejnený v časopise Mama a ja č.2/ 2005)

Aj mamičky na MD sa chcú vzdelávať

V stredu 24.11.2004 bolo už od skorého rána v MC Macko v bratislavskej Dúbravke neobyčajne rušno. Všetkým čo išli okolo muselo byť jasné, že sa bude diať niečo významné. Plagátik na dverách to potvrdzoval "Prvá dáma v Materskom centre".

Manželka prezidenta SR pani Silvia Gašparovičová prišla so svojim sprievodom krátko pred desiatou hodinou, presne podľa dohovoru. Po privítaní, sme ju povodili v "našich" priestoroch a veru sa i posťažovali. Sídlime totiž v prenajatom objekte a po skončení činnosti MC musíme miestnosť vypratať, keďže priestory KC Fontána sa v poobedňajších hodinách využívajú na množstvo ďalších aktivít. Neustály presun zariadenia MC medzi skladom a veľkou sálou je náročný pre nás mamičky a nebezpečný pre naše deti.

S našimi detičkami sme prvú dámu našej republiky patrične privítali a bolo jasné že Kolo, kolo mlynské, Medveďku daj labku sa aj ona hráva alebo hrávala so svojimi vnúčatmi. Deti boli úžasné, vykrúcali sa jedna báseň ako by vedeli že ich snímajú kamery.

Po milom úvode prišlo to podstatné, prečo prvá dáma navštívila MC Macko. Pani Gašparovičová odovzdala MC Macko symbolický šek - finančné náklady spojené s realizáciou vzdelávacích projektov pre mamičky na MD.

Nadácia pani Silvie Gašparovičovej Vzdelanie a zdravie pre všetkých podporuje vzdelávacie projekty rôzneho zamerania pre široké spektrum obyvateľov, veľmi sa tešíme že do tohto spektra boli začlenené aj mamičky na MD. V súčasnosti mnohé mamičky po MD sa len s tažkosťami integrujú do pracovného procesu, stretávajú sa s diskrimináciou zo strany zamestnávateľa. Preto sme sa v našom MC Macko rozhodli organizovať vzdelávacie kurzy, zamerané na zvýšenie ich kvalifikácie, čo im umožní v budúcnosti úspešne sa presadiť na trhu práce.

Od septemba už prebieha kurz anglického jazyka, ku ktorému od januára pribudne kurz nemčiny a kurz práce na PC. Zameranie vzdelávacích programov sme zvolili tak aby sa nadobudnuté znalosti dali využiť všeobecne v každom pracovnom odvetví.

Prepotrebné finančné prostriedky na realizáciu týchto projektov boli MC Macko poskytnuté z Nadácie pani Gašparovičovej Vzdelanie a zdravie pre všetkých.

Aj touto cestou veľmi pekne ďakujeme jej osobne ako aj celému nadačnému fondu.

Pre našich vzácnych hostí sme pripravili malé pohostenie. Atmosféra bola nad očakávania veľmi príjemná, uvoľnená a neformálna. Pani prezidentová sa nám podpísala do kroniky, podiskutovala s našimi maminami, uznala že dnes sa mamičkám na MD predsa len lepšie žije, aspoň z hľadiska možnosti takého stretávania a aktivít aké im umožňujú materské centrá.

Z pôvodne dohodnutých 30 minút sa pani Gašparovičová zdržala u nás vyše hodiny. Veríme že sa u nás cítila príjemne, jej úsmev nám to potvrdzoval, a dúfame že ju budeme môct opäť privítať.

Dagmar Urbanová